برای تولید نخ DTY نخ نیمه آرایش یافته (POY) در عملیات تکسچرایزینگ تحت کشش و حرارت به آرایش یافتگی بیشتری میرسد و در آن فر و موج ایجاد میشود و باعث حجیم و پفکی شدن نخ میگردد. نخ POY به دلیل آرایش یافتگی پایین استحکام و شرایط لازم برای استفاده در صنایع بافندگی را ندارد. استفاده از کشش در فرآیند تکسچرایزنگ باعث افزایش میزان آرایش یافتگی و استحکام نخ میشود.
فرآیند تکسچرایزینگ شامل ایجاد چین، فر و موج در نخهای فیلامنت مصنوعی میشود. این عملیات برای شبیه سازی خواص فیزیکی و زیردست نخهای مصنوعی (پلیاستر، نایلون و …) به نخهای طبیعی (پنبه، پشم و …) انجام میگیرد. اگرچه نخهای مصنوعی در برخی موارد نظیر منظم بودن ساختار، مقاوم بودن در برابر میکروارگانیزمها و کپک و شیوه نگهداری نسبت به نخهای طبیعی برتری دارند، اما اغلب بسیار صاف و سخت بوده و در خواصی مانند زیردست، خواص حرارتی و … نیاز به اصلاح دارند.
به همین دلیل، از فرآیند تکسچرایزینگ برای تحقق این امر استفاده میشود. تکسچرایزینگ با تغییر در ساختار نخ فیلامنت مصنوعی، سطح صاف آن را به سطحی حجیمتر با زیردست بهتر تبدیل میکند. بنابراین با استفاده از فرآیند تکسچرایزینگ زیردست نخ نرم و لطیف میشود و خواص پوشانندگی، حفظ گرما و خاصیت فنری (بازگشت پذیری در ازدیاد طول) آن بهبود مییابد. نخ DTY در رنگهای مختلف (خود رنگ) و به صورت صفر تاب، Z تاب و S تاب تولید میشود.
روشهای تکسچرایزینگ
اساس عملیات تکسچرایزینگ ایجاد تغییر شکل در نخ و سپس تثبیت آن است که در ادامه به روشهای آن، از گذشته تا به امروز، به صورت مختصر اشاره میشود:
- استافرباکس: در این روش فیلامنتها با فشار داخل یک محفظه گرم قرار میگیرند و بعد از خروج از آن و با گذشت زمان شکل “پیچ و تاب” و “فر و موج” به خود میگیرند.
- KDK (knit de-knit): در این روش با استفاده از بافتن و شکافتن پارچه، نخ بدون فر و موج به نخ تکسچره تبدیل میشود.
- دیسکهای اصطکاکی: در این روش نخ از دیسکهای اصطکاکی عبور میکند و در آن یک پیچ و تاب ایجاد میشود و بلافاصله با استفاده از حرارت، تغییر شکل ایجاد شده در نخ تثبیت میگردد.
- پین (PIN): فرآیندی که در آن نخ به دور یک دوک مغناطیسی میچرخد و سپس با استفاده از گرما تغییر شکل آن تثبیت میشود.
- فشار هوا: جریان هوا با فشار بالا باعث میشود تا رشتههای نخ به هم گره بخورند و باعث افزایش حجم و نرم و پفکی شدن نخ میشود و خصوصیات آن را شبیه به نخ الیاف طبیعی میکند. (Air Textured Yarn یا به اختصار ATY)
همچنین با ایجاد نقطه جوش یا گره (مینگل) در فواصل معینی از نخ DTY میتوان میزان درگیری فیلامنتها با یکدیگر را افزایش داد. از این نظر انواع نخ DTY شامل موارد زیر میشود:
- ساده (بدون جوش)
- اینتر مینگل (جوش قوی)
- کومینگل یا پری مینگل (جوش ضعیف)
نخ DTY در بافندگی تاری پودی، حلقوی پودی (گردباف و تخت باف) و حلقوی تاری، برای تولید پارچههای لباسی، ملحفهای، پردهای، پتو، رومبلی، فرش و منسوجات صنعتی استفاده میشود.
- محدوده ظرافت: 50 تا 1500 دنیر
- محدوده تعداد فیلامنت :48 تا 576
ثبت ديدگاه