تاریخچه مختصر:
برای معرفی نخ ITY ابتدا به ایده شکل گیری آن میپردازیم. اولین بار در سال 1960 در ژاپن دو نوع نخ با خواص مختلف را با هدف ایجاد زیردست متفاوت با یکدیگر ادغام کردند و این نخ را شینگوسن (به معنی نخ مصنوعی جدید) نامیدند. ادامه تحقیقات شامل ترکیب دو یا چند نوع نخ با ویژگیهای متفاوت (به خصوص جمع شدگی حرارتی) صورت گرفت. امروزه نخهای ITY که مخفف عبارت (Intermingled Textured Yarn یا Interlock Twist Yarn یا Interlace Textured Yarn) است، از ترکیب نخ POY و FDY با درصد جمعشدگی متفاوت تولید میشود. همچنین عبارت (BSY) Bi-Shrinkage Yarn به معنای نخی که در خود جمع شدگی دارد، نیز برای نخ ITY استفاده میشود.
خواص:
به دلیل ویژگیهای ساختمانی نخ POY (به مقاله نخ POY مراجعه کنید)، وجود آن در ساختار ITY باعث بهبود خواص رنگپذیری میشود. همچنین به دلیل درصد جمعشدگی متفاوت POY و FDY، نخ ITY حاصل از آنها بدون نیاز به تاب و تثبیت حرارتی (فرآیند تکسچرایزینگ) در ساختار خود فر و موج دارد. در نتیجه نخ ITY حاصل بدون عملیات تکسچرایزینگ حالت تکسچره دارد، از این رو به عنوان نخ خودتکسچره شناخته میشود.
روش تولید:
روش دو مرحلهای: در روش دو مرحلهای، نخهای POY و FDY در فرآیندهای جداگانه تولید میشوند و سپس با یکدیگر ادغام میشوند. برای ادغام این نخها در روش تولید دو مرحلهای معمولا از روشهای زیر استفاده میشود:
- ادغام نخها بر روی ماشین کشش–تاب
- ادغام نخها بر روی ماشین کشش–پیچش
- ادغام نخها بر روی ماشین تکسچره
به دلیل افزایش استفاده از نخهای ITY در صنعت نساجی، روشهای ذکر شده مقرون به صرفه نیستند در نتیجه از روش تولید تک مرحلهای برای تولید آن استفاده میشود.
روش تک مرحلهای:
با پیشرفت و بهینهسازی ماشینهای ذوب ریسی، امکان تولید نخ ITY در یک مرحله فراهم شده است. در این روش نخ POY و نخ FDY در یک ماشین ذوب ریسی تولید و ادغام میشوند. این روش باعث افزایش سرعت تولید نخ ITY تا بیش از 3200 متر بر دقیقه میشود.
کاربردها:
به دلیل خواص ذکر شده، این نوع نخ کاربردهای بسیاری دارد از جمله در تولید پارچههای کرپ. همچنین ادغام دو نوع نخ با درصد جمع شدگی متفاوت باعث بیرون زدگیهای متناوب یک جز از ساختار کلی نخ میگردد و از این رو در پارچههای پوست هلویی ( Peach Skin و Wool Peach) استفاده میشود و باعث ایجاد زیردست نرم و لطیف روی سطح پارچه میشود.
ثبت ديدگاه