با توجه به ساختار ویژه نخ که در آن نسبت طول به قطر بسیار زیاد است، بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی در راستای طول بسیار حائز اهمیت میباشد. از جمله مهمترین خواص مکانیکی نخ مقاومت کششی یا استحکام نخ (در راستای طول) است.
با ایجاد تغییرات در تنظیمات خط تولید و تولید نخ با ویژگیهای مختلف، مقاومت کششی نخ نیز تغییر خواهد کرد. از جمله ویژگیهایی از نخ که سبب تغییر مقاومت کششی میشود میتوان به جنس نخ، نمره نخ، تعداد تاب نخ، تعداد فیلامنت در نخهای فیلامنتی، تعداد مینگل یا نقطه جوش و … اشاره نمود.
دلایلا اهمیت مقاومت کششی به شرح زیر است:
- از شاخصهای مهم نخ در بررسی خواص مکانیکی، بررسی آن است.
- پیش بینی استحکام نخ در فرآیند بافندگی و مصرف
- بررسی دلایل شکایات مشتری و عیوب احتمالی نخ و پارچه
- توجه به تغییرات ایجاد شده در خط تولید نخ
- مطالعه اثر متقابل خصوصیات الیاف، پارچه و نخ
در آزمایشگاه آقای نخ، بررسی استحکام نخ، در شرایط استاندراد انجام میشود. از طریق انجام آزمایش استحکام نخ نمودار (Stress- Strain) یا (تنش برحسب کرنش) رسم میشود. با مشاهده و تحلیل این نمودار خواص مکانیکی نخ شامل استحکام (Tenacity)، ازدیاد طول هنگام پارگی(Elongation) و مدول الاستیک محاسبه و گزارش میشود.
به دلیل مقاومت کششی و استحکام بالای پلی استر، نخهای فیلامنتی پلی استر از استحکام قابل قبولی در فرآیند بافندگی و پارچه حاصل از آن دارد. همچنین تغییر در نمره، تعداد فیلامنت، مینگل و سایر خصوصیات آن باعث تغییر در خواص نهایی نخ میگردد.
اندازه گیری مقاومت کششی نخ: نیروی گسیختگی نخ تقسیم بر تراکم خطی (نمره نخ) آن میگویند. cN/tex
از روشهای اندازه گیری مقاومت کششی میتوان به نرخ کشش ثابت (CRE)، نرخ ثابت بارگذاری (CRL) و نرخ ثابت تراورس (CRT) اشاره نمود.
ثبت ديدگاه