نخهای ریسیده شده از الیاف کوتاه و نخهای یکسره از رشته (فیلامنت) ساخته میشوند. فناوری و پتانسیل رو به رشد صنعت نساجی باعث تقاضای افزایش خواص الیاف یا فیلامنتها میشود که این مورد دلیل رشد سریع میکروالیاف و میکروفیلامنتها بوده است. این ویژگی به میزان ظرافت الیاف و فیلامنتها در نخ اشاره دارد. در الیاف طبیعی ابریشم، یک سوم قطر پنبه، یک چهارم قطر پشم ظریف و یکصد بار ظریفتر از موی انسان است. برای طبقه بندی الیاف و فیلامنتها در گروه میکرو الیاف و میکرو فیلامنت ظرافت آنها باید کمتر از 1dtex باشد. در این صورت به نخ حاصل از آن نخ میکروفیلامنت گفته میشود. برای محاسبه ظرافت الیاف و فیلامنتها نمره نخ بر تعداد فیلامنتها یا الیاف تقسیم میشود. جدول زیر طبقه بندی ظرافت الیاف یا فیلامنتها را نشان میدهد.
نخ میکروفیلامنت خواص ویژهای را در پارچهها ایجاد میکنند. از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وزن سبک و لطیف
- ظاهر زیبا
- مقاومت بالا در برابر چروک شدن
- نسبتاً محکم و بادوام
- نسبت به سایر پارچهها با وزن مشابه، قابلیت تنفسپذیری و راحتی بیشتر
تاریخچه نخ میکروفیلامنت
شرکتهای تولید کننده فیلامنت و نخ میکروفیلامنت ژاپنی اولین محصولات میکرو دنیر را در دهه 1970 معرفی کردند. سپس در طول دهه 1980 در اروپا و از دهه 1990 در آمریکا تولید و استفاده از این الیاف و فیلامنتها دنبال شد. در حال حاضر معمولاً پلی استر و نایلون به صورت میکرو فیلامنت تولید میشود. با این حال، نسخههای میکرو از محصولات ابریشم مصنوعی و اکریلیک نیز موجود است. الیاف استاندارد میکرو نخستین بار توسط شرکت Toray و بعد از آن شرکت Teijin برای مصرف تولید شد. اخیرا شرکت Toray یک میکرو فیلامنت پلی استر بسیار ظریف با نمره حدود حدود 0.05dtex را به عنوان ظریفترین میکروفیلامنتی که به صورت تجاری تولید میشود، معرفی کرده است.
تولید نخ میکرو فیلامنت
برای تولید نخ میکرو فیلامنت از پلیمر با کیفیت استفاده میشود. میکرو فیلامنتها یک محصول باارزش هستند، بنابراین در تولید آنها باید از مواد اولیه باکیفیت استقاده شود. زیرا در غیر این صورت باعث بروز مشکلاتی در فرآیند تولید میشود.
برای مثال برای تولید نخ میکروفیلامنت پلی استر ترکیب پلی استر باید یکدست بوده و حاوی مواد خارجی نباشد، مذاب آن باید ویسکوزیته مناسب و ثابت داشته باشد و چیپسهای پلی استر باید صاف و از نظر شکل و اندازه یکسان باشند. همچنین حفظ کیفیت محصول در تمام مراحل بعدی مهم است. فرآیند خشک کردن باید تا حد امکان یکنواخت باشد و چیپسها باید زمان یکنواختی در این مرحله باشند.
رطوبت باقی مانده در چیپس پلی استر بعد از خشک کردن باید کمتر از 0.005٪ باشد تا تخریب هیدرولیتیک در آن به حداقل برسد. برای خشک کردن با کیفیت چیپسها در تولید نخ میکرو فیلامنت، فرآیند خشک کردن مداوم بهتر از دستهای است. چیپسها باید به صورت یکنواخت در اکسترودر مخلوط و گرم شوند و مذاب یکنواختی را به رشته ساز برسانند. همچنین خروج رشتهها (فیلامنت) از رشته ساز، خنک شدن و کشش و پیچش نخ میکرو فیلامنت با دقت و به صورت یکنواخت انجام شود.
آقای نخ توانایی تولید انواع نخهای پلی استر میکروفیلامنتی در ظرافتهای مختلف را دارد.
ثبت ديدگاه